Ristiretki Kivimäen harvinaiselle Platformskjulille ennen sen purkamista

Vuonna 2015 kävin Kivimäen entisellä laiturivaihteella Kajaanissa, jossa sijaitsi yksi harvinaisista Platformskjul-tyypin seisakerakennuksista. Tämä seisake avattiin liikenteelle 16.10.1904 ja se sijaitsi 620+595. Seisake sijaitsi noin 13 kilometriä Kajaanin asemalta etelään. Henkilöliikennettä oli seisakkeella 23.5.1971 asti, mutta tavaraliikenne lopetettiin jo 26.5.1968. Liikennepaikka lakkautettiin lopullisesti vuosi henkilöliikenteen loppumisen jälkeen 28.5.1972.

Syynä seisakkeella käymiselle oli se, että aseman omistaja oli ilmoittanut siirtävänsä rakennuksen pois paikalta vuoden 2015 aikana, sillä Väylävirasto ei salli rakennuksen kunnostamista siitä johtuen, että rakennus sijaitsee liian lähellä rataa (ilmeisesti rakennus oli ATU:n eli avoimen tilan ulottuman sisäpuolella). Oli siis kriittisen tärkeää dokumentoida Kivimäen seisakerakennus ennen sen siirtämistä pois alkuperäiseltä paikaltaan.

Kivimäen Platformskjul IV -tyypin seisakerakennus Kajaanissa 10.5.2015. Rakennus purettiin saman vuoden loppupuolella ja siirrettiin lähistölle.

Kivimäen Platformskjul on Bruno Granholmin vuoden 1900 piirustuksen pohjalta valmistunut v. 1904. Alla olevat kuvat on kuvattu 2015, jolloin aseman lisäksi paikalla oli sähköpylväs ja perinteinen laiturikäymälä eli matkustajien huussi, jossa oli naisten ja miesten puolet erikseen.

Platformskjul oli yksi harvoista säilyneistä umpeuttamattomista seisakerakennuksista, eli keskiosa oli avoin. Rakennukseen kuuluu kaksi epäsymmetristä poikkipäätyä. Toinen poikkipääty on leveämpi ja siinä on penkki, pöytä ja kakluuni. Toinen toimi ilmeisesti varastotilana ja se on pienempi; siinä on vain kaksi ikkunaa, kun toisessa on kolme.

Rakennuksen tyypilliset piirteet ovat T-mallin ikkunat avattavine ikkunaluukkuineen, mukulakivet koristellun odotuskatoksen edessä ja kaksi laajentamatonta poikkipäätyä. Rakennus oli maalattu muutama vuosi kuvaamista ennen.

Kivimäen seisake oli Kajaanissa sijainnut henkilö- ja tavaraliikenteen seisake. Sen tavaraliikenne loppui 1968 ja henkilöliikenne 1971. Vuonna 1972 liikennepaikka lakkautettiin, ja asemarakennukset myytiin yksityiselle 1999. Alla kuva vuoden 1963 peruskartasta, jossa näkyy Kivimäen laiturivaihde rakennuksineen ja sivuraiteineen. Kartassa on näkyvillä myös seisakealueen muut rakennukset, joista osaa ei enää ole jäljellä, sekä sivuraide ja sorakuopan raide, jotka raiteet on molemmat jo purettu. Kuva: Maanmittauslaitos, Vanhat Painetut Kartat 1963, CC BY 4.0.

​Kivimäen seisakkeella oli aikoinaan myös sivuraide, mutta se on jo purettu. Tässä kuitenkin kuvia entisen sivuraiteen paikalta ja läheisestä Kivimäen tasoristeyksestä. Tasoristeys on puolipuomilaitos "Kivimäki" ratakilometrillä 620+888, ja sen kautta kulkee Kivimäentie. Lähellä on myös Puolustusvoimien harjoitusalueita, joista muistuttaa kyltti Kivimäentien varressa tasoristeykselle saavuttaessa.

Edellinen
Edellinen

Itä-Suomen reissupäiväkirja 2020