Taivalkosken radan rautatierakennukset
Teksti ja kuvat: Visa Pöntinen / RVS
Piirrokset: Mika Vähä-Lassila / RVS
Taivalkosken rata
Radan eteläinen osuus Hyrynsalmelle saakka rakennettiin 1930-luvulla, ja sinne rakennettiin Thure Hellströmin suunnittelemia laiturirakennuksia tyyppipiirustuksilla. Samoja piirustuksia käytettiin mm. Lappeenranta–Simpele-radalla, joka valmistui samoihin aikoihin, sekä osuudella Pori–Haapamäki. Laiturirakennukset olivat lähes identtisiä, sillä niissä käytettiin ns. tyyppipiirustusta, eli saman tyypin asemia rakennettiin usealle liikennepaikalle.
Osuus Hyrynsalmelta Taivalkoskelle suunniteltiin rakennettavaksi jo yhtä aikaa Hyrynsalmen osuuden kanssa, mutta sen rakentaminen oli hidasta vuoteen 1953 saakka ja rakennustyöt olivat jopa kokonaan pysähdyksissä 1946-1949. Ämmänsaareen rata valmistui 1955 ja Taivalniskaan 1959; lopulta rata avattiin Taivalkoskelle saakka 1961. Hyrynsalmi–Taivalkoski-radan asemat olivat Jarl Ungernin hyväksymiä laiturirakennuksia, joiden lisäksi pienille seisakkeille rakennettiin vaihdekojun piirustuksilla seisakekopit.
Radan rakennuksista suurin osa on jäljellä, lukuun ottamatta pieniä seisakekoppeja. Radan osuudet Pesiökylästä Ämmänsaareen ja Taivalkoskelle on suljettu liikenteeltä (de facto lakkautettu).
Asemarakennusten lisäksi isoimmilla liikennepaikoilla on asuinrakennuksia ja radan varrelta löytyy myös muutamia radanrakentajien koppeja ja muita rakennuksia.
Rautatieasemat:
Rautatieasemat
Rautatierakennukset kartalla:
Taivalkosken rata ja Ämmänsaari
Kartalla olen esitellyt Taivalkosken jäljellä olevat rautatierakennukset liikennepaikoittain. Mukana on myös valokuvat rakennuksista.
Muut rautatierakennukset
Hyrynjärvi
Asuinrakennus
Rakennettu: 1940
Piirustusnumero: 1730
Tyyppi: ratavartijan asunto
Tilat: h+k
Sivurakennukset
Sauna, piir.nro 2035 (3), rakennettu 1940
Liiteri-navetta-käymälä, piir.nro 1733 (3), rakennettu 1960
Hyrynjärvelle avattiin sotien jälkeen Hyryn Puu Oy:n nimellä saha ja se siirtyi ensin Kristiinan Puun ja myöhemmin Haukivuori-yhtiön omistukseen. 1954 se siirtyi Oulu Oy:lle. Raide sahalle vedettiin vuonna 1950. Vuonna 1952 Hyrynjärvelle avattiin myös Hyrynjärven seisake. Sitä ennen seisake oli ilmeisesti toiminut Hyrynsalmen alaisena vaihteena.
Sahalle johti sivuraiteita seisakkeen tuntumasta ja sahalla oli myös laaja 750 mm levyinen kapearaiteinen kenttäraiteisto lautatarhoja ja saharakennuksia yhdistämässä. Joskus 1950-luvun lopulla avattiin myös Kuhmo Oy:n saha toiselle puolelle rataa Heinijärven rannalle. Molemmille sahoille johti sivuraiteet Hyrynjärven seisakkeen luota. Heinijärven sahan raiteella oli myös kolmioraide.
Vuonna 1940 rakennetun vahtituvan ja saunan lisäksi Hyrynjärven vahtituvan tontille rakennettiin ulkorakennus 1960. Nämä rakennukset ovat kokonaisuudessaan yhä jäljellä ja tupa on alkuperäiskäytössään asuntona, vaikkei siinä ratavartija enää asukaan. Itse seisake sijaitsi vahtituvan oikealla puolella tasoristeyksen yhteydessä. Myöhemmin tielinjaus, joka johti sahalle on muuttunut ja samalla tasoristeys poistunut.
1990-luvulle tullessa Hyrynjärven Oulu Oy:n sahakompleksi raiteistoineen ja lautatarhoineen oli jo hävitetty, saharakennus paloi vuonna 1987 ja uutta ei rakennettu. Oulu Oy:n sahan vaihde oli lakkautettu jo 1983. Myös länsipuolen Heinijärven puolen vanha saharakennus oli purettu vuoteen 1992 mennessä ja uusi pistoraide vedetty uudelle saharakennukselle. Tämäkin saharaide purettiin myöhemmin, mutta länsipuolen saha on yhä toiminnassa. Oulu Oy:n sahan alueella on jäljellä alkuperäisasussaan säilynyt työläisten asuinalue.
Alla kuvat Hyrynjärven rautatiekohteista.
Hallavaara
Asuinrakennus
Rakennettu: 1940
Piirustusnumero: 1730
Tyyppi: ratavartijan asunto
Ratakilometri: 716+642
Tilat: h+k
Sauna
Sauna, piir.nro 2035 (4), rakennettu 1940
Vuoden 2022 Keisarijuna ohittaa Hallavaaran vahtituvan. Kuva: Jani Järviluoto
Hallavaaraan rakennettiin Hyrynjärven kanssa identtinen ratavartijan tupa vuonna 1940, mutta talousrakennusta ei rakennettu. Vasta myöhemmin 1970-luvulla ilmeisesti rakennettiin ulkorakennus, mutta sitä ei enää ole. Pihapiirissä on Vr:n tyyppipiirustuksilla tehty saunarakennus. Kesäisin rakennus on pahasti puiden peitossa, ja siksi se näkyy radalle parhaiten talvisin.